четвъртък, 13 юни 2013 г.

Направи си сам: Облекло за саксия


 Имах събрани няколко кофички от кисело мляко и реших да ги превърна в саксии. Естествено видът им не беше нито еднакъв, нито много красив, за това измислих тези текстилни "облекла". Те нямат дъно, за да може да се оттича излишната вода. Могат да се направят различни варианти(например без тази "закачалка"), но аз исках да мога да ги закачам по вътрешната ограда или по парапета на терасата. Ако ви хареса идеята и решите да "облечете" и вашите кофички от кисело мляко или някои стари пластмасови кутийки, е хубаво да използвате цветя, които издържат повече без вода, защото нямат подложки, ако пък решите можете да ги направите без дръжки и в такъв случай вариантите какви цветя да засадите се увеличава. Друг съвет, който мога да ви дам е да не слагате много пръст в саксиите, т.к. като се закачат са под лек наклон и когато поливате цветята все пак трябва да остава малко вода и вътре :) .

 Аз използвах стари престилки и едно непотребно кухненско перде, което пък имаше набор и много улесни украсата на моите облекла за саксии. Престилките, имаха джобчета, които също използвах. Това е само една идея, а вие можете да я развиете и да употребите каквито парчета плат имате.
   Дръжките са с ширина 6см, в сгънат вид 2см, по 1см за резерва. От едната страна е направен илик за копче. Това е по-добрият вариант за закопчаване от велкрото например, защото саксията става доста тежка.
 
Измерете обиколката и височината на кофичката. Ако сте начинаещи направете най-лесният начин, без особени украси и набори. Отрежете плата като не забравите да прибавите по 0,5см за шев, подгънете от двете страни по 1см и зашийте двата свободни края. Трябва да получите  цилиндър. Прикрепете дръжките или най-обикновени връзки и това е всичко.